Swedish
Publicerad: 2020-02-20 08:30:00 CET
Nasdaq Nordic
Nyheter för investerare

Fredrik Ekström ny vd för Stockholmsbörsen

Lauri Rosendahl kvar som styrelseordförande för flera nordiska börser

Stockholm, den 20 februari 2020 – Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) meddelar idag att Fredrik Ekström har utsetts till ny vd för Nasdaq Stockholm AB, Stockholmsbörsen. Fredrik Ekström blir därmed ansvarig för Stockholmsbörsens övergripande verksamhet, samtidigt som han behåller rollen som chef för Nasdaqs affärsområden Fixed Income och Commodities.

Fredrik Ekström inledde sin karriär på OM 1999 och har sedan dess innehaft en rad ledande befattningar inom finansbranschen, både inom och utanför Nasdaq. Han började som riskchef på Nasdaq Clearing år 2010, och har därefter bland annat varit vd för Nasdaq Clearing, chef för Nasdaqs Nordiska räntemarknad och senast chef för affärsområdet European Fixed Income, Clearing and Commodities (FICC).

”Stockholmsbörsen har en viktig roll som nav i det svenska finansiella ekosystemet. Vi har på senare år lyckats stärka denna roll, både i det europeiska börslandskapet där många icke-svenska bolag idag väljer att notera sig hos oss, och även inom området hållbara finanser där Stockholmsbörsen varit en drivande kraft. Jag ser fram emot att fortsätta arbetet med att utveckla verksamheten, tillsammans med våra medlemmar, noterade bolag och andra samarbetspartners”, säger Fredrik Ekström, tillträdande vd för Nasdaq Stockholm.

Lauri Rosendahl, nuvarande vd för Stockholmsbörsen, har valt att avsluta sin anställning hos Nasdaq till sommaren. Han kommer att fortsätta som styrelseordförande för Nasdaqs börser i Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och på Island.

Lauri har varit en mycket uppskattad chef inom Nasdaq i över ett decennium och har spelat en nyckelroll i fler stora projekt, inklusive Nasdaqs implementering av MiFID II i januari 2018. Han har dessutom varit en stark röst i den allt mer omfattande diskussionen kring hållbarhet i finansbranschen, både i Sverige och i övriga Europa.

”Jag är djupt tacksam för Lauris många insatser för Nasdaq och den nordiska kapitalmarknaden. Hans passion och starka engagemang för att driva Nasdaqs verksamhet framåt och i synnerhet våra hållbarhetsinitiativ – först i Norden och sedan bredare inom hela företaget och branschen, i tätt samarbete med våra kunder – har varit en viktig drivkraft för att hållbarhet nu är en viktig del av vår affärsstrategi”, säger säger Bjørn Sibbern, President, European Markets på Nasdaq.

Utnämningen av Fredrik Ekström är villkorat av regulatoriskt godkännande. Han tillträder rollen den 1 april och kommer rapportera till Bjørn Sibbern.

Om Nasdaq
Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) är ett globalt teknikföretag som erbjuder produkter och tjänster till kapitalmarknaden och andra branscher. Vårt breda erbjudande inom data, analys, mjukvarulösningar och tjänster gör det möjligt för våra kunder att optimera och genomföra sin vision. För att lära dig mer om företaget, våra tekniklösningar och karriärmöjligheter, besök oss på LinkedIn, på Twitter @Nasdaq, eller på www.nasdaq.com.

Mediakontakt
David Augustsson
david.augustsson@nasdaq.com
+4673 449 6135