English Swedish
Publicerad: 2015-05-25 08:02:08 CEST
PartnerTech AB.
Börsmeddelande

Uttalande från styrelsen i PartnerTech med anledning av Scanfils offentliga uppköpserbjudande

Bakgrund

Detta uttalande görs av styrelsen[1] (”Styrelsen”) för PartnerTech AB (publ) (”PartnerTech” eller ”Bolaget”) i enlighet med punkten II.19 i Nasdaq Stockholms regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (”Takeover-reglerna”).

Scanfil Oyj (”Scanfil”) har idag genom pressmeddelande lämnat ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i PartnerTech att överlåta samtliga aktier i PartnerTech till Scanfil mot ett vederlag om 35 kronor kontant för varje aktie i PartnerTech (”Erbjudandet”).

Det totala värdet av Erbjudandet uppgår till cirka 443 miljoner kronor. Erbjudandet innebär en premie om cirka 58,6 procent jämfört med PartnerTechaktiens volymviktade genomsnittliga betalkurs på Nasdaq Stockholm under de 90 kalenderdagar som avslutades den 22 maj 2015 om 22,07 kronor. Erbjudandet innebär en premie om cirka 26,8 procent jämfört med stängningskursen på Nasdaq Stockholm den 22 maj 2015 om 27,60 kronor per aktie, det vill säga den sista handelsdagen före offentliggörandet av Erbjudandet.

Acceptperioden för Erbjudandet förväntas löpa från och med den 27 maj 2015 till och med den 23 juni 2015. Erbjudandet är villkorat bland annat av att det accepteras i sådan utsträckning att Scanfil blir ägare till mer än 90 procent av det totala antalet utestående aktier i PartnerTech och av erforderliga myndighetstillstånd.

Styrelsen för PartnerTech har, efter begäran från Scanfil, medgivit Scanfil att genomföra en begränsad företagsutvärdering (s.k. due diligence) av bekräftande slag i samband med förberedelserna inför Erbjudandet och Scanfil har i samband med detta även träffat PartnerTechs VD, Ekonomidirektör och divisionschefer. Under denna process har ingen information lämnats som ej tidigare offentliggjorts och som rimligen kan förväntas påverka priset på aktierna i PartnerTech.

Som ett led i Styrelsens utvärdering av Erbjudandet har Styrelsen anlitat Sundling Wärn Partners som finansiell rådgivare. Sundling Wärn Partners har även ombetts avge ett värderingsutlåtande avseende Erbjudandet. Av Sundling Wärn Partners värderingsutlåtande, vilket bifogas som bilaga till detta pressmeddelande, framgår att Sundling Wärn Partners anser att Erbjudandet är att betrakta som skäligt från finansiell synvinkel för innehavare av aktier i PartnerTech.

För ytterligare information om Erbjudandet hänvisas till Scanfils pressmeddelande som offentliggjorts idag.

Erbjudandets inverkan på anställda m.m.

Enligt Takeover-reglerna ska Styrelsen, baserat på vad Scanfil uttalat i sitt offentliggörande av Erbjudandet, även redovisa sin uppfattning om den inverkan genomförandet av Erbjudandet kommer att ha på PartnerTech, särskilt sysselsättningen, och sin uppfattning om Scanfils strategiska planer för PartnerTech och de effekter dessa kan förväntas få på sysselsättningen och de platser där Bolaget bedriver verksamhet.

Styrelsen noterar att Scanfil i sitt pressmeddelande med offentliggörande av Erbjudandet anger att ett av Scanfils mål med förvärvet av PartnerTech är att uppnå väsentliga synergifördelar vad gäller driftskostnader. Scanfil bedömer att de redan genomförda och pågående omstruktureringsåtgärderna avseende PartnerTechs Metal Precision-division kommer att påverka PartnerTechs lönsamhet positivt redan under 2016 (exklusive omstruktureringskostnader). Med tillämpning av fortlevnadsprincipen uppskattar Scanfil vidare de årliga kostnadssynergierna att uppgå till minst 5 miljoner euro, vilka förväntas uppnås till fullo omkring 2017. Styrelsen noterar vidare att Scanfil efter fullföljandet av Erbjudandet avser att, tillsammans med ledningsgruppen för PartnerTech, fastställa den optimala strategin för PartnerTechs verksamhet som en del av Scanfil. Det anges även att eftersom Scanfil kommer att fortsätta optimera sin marknadsnärvaro kan det inte uteslutas att vissa verksamhetsställen och funktioner, oavsett om det är Scanfils eller PartnerTechs, kan komma att påverkas av Erbjudandet. PartnerTechs Metal Precision-division har exempelvis redan genomfört omstruktureringsåtgärder, då dess lönsamhet har varit otillfredsställande. Utöver omstrukturering av Metal Precision-divisionen, vilken kan komma att påverka anställningar, anger Scanfil i budpressmeddelandet att de för närvarande inte förutser några potentiella väsentliga förändringar för ledningen och de anställda i PartnerTech eller deras anställningsvillkor, även om Scanfil givetvis inte kan utesluta sådana konsekvenser i andra delar av det sammanslagna bolaget.

Styrelsen anser att de besparingar och effektiviseringar Scanfil bedömer ska genereras kan komma att innebära vissa personalförändringar, särskilt avseende Metal Precision-divisionen. Mot bakgrund av vad Scanfil anger i budpressmeddelandet förutser Styrelsen därutöver inte någon omedelbar väsentlig inverkan av Erbjudandets genomförande på sysselsättningen i PartnerTech eller för de platser där Bolaget idag bedriver verksamhet.

Styrelsens rekommendation

Styrelsen grundar sitt uttalande på en samlad bedömning av ett antal faktorer som Styrelsen ansett vara relevanta vid utvärderingen av Erbjudandet. Dessa faktorer inkluderar, men är inte begränsade till, Bolagets nuvarande ställning, PartnerTechs förväntade framtida utveckling samt därtill relaterade möjligheter och risker. Styrelsen har även utvärderat alternativa strukturer.

Styrelsen konstaterar att priset per aktie som Scanfil erbjuder innebär en betydande premie om cirka 58,6 procent jämfört med PartnerTechaktiens volymviktade genomsnittliga betalkurs på Nasdaq Stockholm under de 90 kalenderdagar som avslutades den 22 maj 2015 om 22,07 kronor samt en premie om cirka 26,8 procent jämfört med stängningskursen på Nasdaq Stockholm den 22 maj 2015 om 27,60 kronor per aktie.

Vid Styrelsens utvärdering av Erbjudandet har Styrelsen även beaktat att PartnerTechs två största aktieägare, som tillsammans representerar cirka 65,9 procent av aktierna i Bolaget, har uttryckt sitt stöd för Erbjudandet genom att ingå åtaganden att acceptera Erbjudandet. Styrelsen noterar att sådana åtaganden är villkorade bland annat av att inte någon annan part lämnar ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Bolaget till ett pris som är minst fem procent högre än priset i Erbjudandet och som Scanfil väljer att inte matcha inom fem bankdagar. 

Baserat på det ovanstående rekommenderar Styrelsen enhälligt PartnerTechs aktieägare att acceptera Scanfils Erbjudande.

Som ett led i Styrelsens utvärdering av Erbjudandet har Styrelsen, som anges ovan, anlitat Sundling Wärn Partners som finansiell rådgivare och Hannes Snellman som legal rådgivare.

Detta uttalande ska i alla avseenden regleras av och tolkas i enlighet med svensk rätt. Tvist i anledning av detta uttalande ska avgöras av svensk domstol exklusivt.

_______________________

Malmö den 25 maj 2015
PartnerTech AB (publ)
Styrelsen

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Bengt Engström, styrelseordförande

Telefon: +46 72-500 94 44

 

 

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som PartnerTech ska offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden och Takeover-reglerna. Informationen lämnades för offentliggörande den 25 maj 2015 klockan 07:45.

  

Om PartnerTech

PartnerTech är en global industripartner som erbjuder kundanpassade lösningar genom hela produktlivscykeln, från produktutveckling till produktion och eftermarknadstjänster, inom flera olika marknadsområden som t.ex. Medicinteknik och Olja & Gas. PartnerTech omsätter över 2,2 miljarder kronor och har ca 1 400 anställda vid anläggningar i Sverige, Norge, Finland, Polen, England, USA och Kina. Moderbolaget PartnerTech AB, med huvudkontor i Malmö, är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information: www.partnertech.com.

  
 

[1] Mot bakgrund av att Bure Equity AB och AB Traction (publ) har åtagit sig att lämna in sina aktier i PartnerTech i Erbjudandet (definierat nedan), har styrelseledamöterna Bengt Engström, styrelseledamot i Bure Equity AB, Gösta Johannesson, senior rådgivare till Bure Equity AB, och Petter Stillström, VD och storägare i AB Traction (publ), på grund av intressekonflikt inte deltagit i Styrelsens hantering av eller beslut beträffande Erbjudandet och inte heller i detta uttalande. Övriga styrelseledamöter i PartnerTech är oberoende i förhållande till Scanfil Oyj.

 

 


Styrelsens uttalande 25 maj 2015_Final.pdf