English Lithuanian
Paskelbta: 2014-10-09 08:44:55 CEST
Lietuvos Dujos
Pranešimas apie esminį įvykį

Papildomas paaiškinimas dėl AB „Lietuvos dujos“ perleidžiamos tiekimo veiklos vertės nustatymo

Vilnius, Lietuva, 2014-10-09 08:44 CEST -- Reaguodama į rinkos dalyvių paklausimus, AB „Lietuvos dujos“ (toliau – Bendrovė) praneša, kad perleidžiamos UAB „Lietuvos dujų tiekimas“ gamtinių dujų tiekimo veiklos su jai priskirtu turtu, teisėmis bei pareigomis (toliau – Įmonės dalis) vertė buvo nustatyta remiantis ne istoriniais rodikliais, kurie, dėl pasikeitusios situacijos rinkoje, lemtų neadekvačias išvadas, o prognozuojamais rezultatais, šią veiklą sąlygojančiomis rinkos tendencijomis bei atsižvelgiant į šiuo sandoriu perleidžiamų turto ir įsipareigojimų apimtį.

Įmonės dalies vertinimo prielaidų santrauka

Dujų kiekiai

Parduodamas dujų kiekis ženkliai mažėja nebuitinių vartotojų segmente dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo veiklos, atsinaujinančių energijos išteklių plėtros ir stiprėjančios konkurencijos tiekimo rinkoje, atitinkamai mažės ir tiekimo veiklos pajamos.

Retrospektyvinė nuolaida

Bendrovė 2014 m. gegužės 7 d. pasirašė susitarimą su gamtinių dujų tiekėju OAO „Gazprom“ dėl AB „Lietuvos dujos“ importuotų gamtinių dujų kainos reikšmingo sumažinimo 2013 m. sausio 1 d. – 2015 m. gruodžio 31 d. laikotarpiu, pagal kurį Bendrovei retrospektyviai buvo pakoreguota dujų importo kainos skaičiavimo formulė už laikotarpį nuo 2013 m. sausio 1 d. iki 2014 m. kovo 31 d.

Šis gamtinių dujų kainos sumažinimo efektas laikinai pagerino Bendrovės 2014 m. pirmojo pusmečio finansinius rezultatus. Tačiau kainos sumažinimo efektas tiekimo veiklos vertės iš esmės nedidina, nes daroma prielaida, kad bus priimti sprendimai dėl gamtinių dujų kainų mažinimo vartotojams ateityje.

Aukščiau minėtas retrospektyvus importo kainos sumažinimo efektas pinigų srautų prasme bus pilnai gautas iki 2014 m. pabaigos, taip pat daroma prielaida, kad gautas pinigų srautas bus panaudotas vartotojų kainų sumažinimui per laikotarpį iki 2016 metų pabaigos.

Maržos

Prognozuojama, kad parduodamas tiekimo veiklos segmentas išliks konkurencingas 2015 – 2016 m., esant įprastoms pardavimo maržoms tiek buitiniams, tiek ir nebuitiniams vartotojams. Tačiau nuo 2017 m., pasibaigus planuojamam kainos sumažinimo efekto panaudojimo laikotarpiui, pardavimo maržos mažės nebuitinių vartotojų segmente dėl numatomos itin aštrios konkurencijos. Buitinių vartotojų segmente intensyvi konkurencija nenumatoma dėl aukštų administracinių kaštų. Todėl tikėtina, kad pardavimo marža buitinių vartotojų segmente sumažės neženkliai.

Verslo vertė

Skaičiuojant tiekimo segmento vertę buvo prognozuojami du pinigų srautai ir nustatytos dvi vertės dedamosios: 1) įprastinės tiekimo veiklos vertė be retrospektyvaus gamtinių dujų importo kainos sumažinimo efekto, 2) gamtinių dujų kainos sumažinimo efekto ir jo panaudojimo vertė.

Įvertinus rinkos rodiklius bei pridėjus atitinkamą rizikos premiją, įprastinės tiekimo veiklos nustatyta vidutinė svertinė kapitalo kaina (WACC) yra lygi 11,69%.

Pinigų srautas, dėl gamtinių dujų importo kainos sumažinimo efekto ir jo panaudojimo, diskontuojamas nerizikingų trumpalaikių investicijų grąžos normos dydžiu. Šis pinigų srautas yra vertinamas atskirai nuo įprastinės veiklos pinigų srautų, kadangi tai yra vienkartinis efektas, neturintis verslo rizikos elemento.

Skaičiuojant tęstinę verslo vertę daroma prielaida, kad ilguoju laikotarpiu tiekimo veiklos segmentas ir pinigų srautas augs 2,0% skaičiuojant nuo normalizuoto srauto, atsižvelgus į prognozuojamas artimiausių metų aktualias rinkos tendencijas. Šis ilgalaikio augimo dydis apima tiek gamtinių dujų suvartojimo didėjimą augant Lietuvos ekonomikai, tiek ir galimą neženklų maržos didėjimą.

Įvertinus šias prielaidas, Bendrovės valdybos patvirtintame Įmonės dalies pirkimo-pardavimo sutarties projekte Įmonės dalies kaina buvo nustatyta 60 457 000 Litų (šešiasdešimt milijonų keturi šimtai penkiasdešimt septyni tūkstančiai litų) (17 509 557,46 Eurai (septyniolika milijonų penki šimtai devyni tūkstančiai penki šimtai penkiasdešimt septyni eurai ir keturiasdešimt šeši euro centai)). Nuosavybės teisė į Įmonės dalį pereis UAB „Lietuvos dujų tiekimas“ 2014 m. spalio 31 d.

Parduodamos Įmonės dalies kaina atitinka nepriklausomų turto vertintojų (UAB FMĮ „Orion Securities“ ir UAB APUS TURTAS) nustatytą Įmonės dalies rinkos vertę.

Pažymėtina, kad parduodamą Įmonės dalį sudaro tik tas turtas ir įsipareigojimai, kurie bus reikalingi ateities tiekimo veiklai vykdyti, atitinkamai 338,5 mln. Lt ir 328,5 mln. Lt. Parduodamos Įmonės dalies balansinė grynojo turto vertė (nuosavo kapitalo balansinė vertė) 2014 m. liepos 31 d. yra lygi 10 mln. Lt, tuo tarpu tiekimo veiklos balansinė grynojo turto vertė 2013 m. gruodžio 31 d. buvo 111 mln. Lt. Tokiu būdu didžioji dalis iki Įmonės dalies pardavimo momento sukurtos vertės iš tiekimo veiklos lieka AB „Lietuvos dujos“.

Įmonės dalies perleidimas vykdomas pagal Bendrovės skirstymo ir tiekimo veiklų atskyrimo veiksmų planą, suderintą su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija.

 

Įgaliotas asmuo:
Jolita Butkienė
Strateginio vystymo skyriaus vadybininkė
tel. (8 5) 236 01 35