English Lithuanian
Paskelbta: 2014-08-14 21:46:19 CEST
AUGA group, AB
Pranešimas apie esminį įvykį

Dėl žemės ūkio produktų importo draudimo į Rusijos rinką ir Krymo kilmės prekių importo draudimo į Europos Sąjungą įtakos

Nuo 2014 metų rugpjūčio 6 d. Rusijos sprendimu buvo uždraustas ES ir dalies kitų šalių pieno ir kitų žemės ūkio produktų importas į Rusijos Federaciją.

AB “Agrowill Group“ metinių pajamų struktūroje žaliavinio pieno pardavimai sudaro 15-20 proc. visų pardavimų.

Per pirmus septynis šių metų mėnesius AB “Agrowill Group“ valdomos žemės ūkio bendrovės pardavė 14 tūkst. tonų žaliavinio pieno. Planuojama per 2014 metus viso parduoti apie 24 tūkst. tonų žaliavinio pieno.

Žaliavinis pienas yra parduodamas Lietuvos pieno perdirbimo įmonėms, kurios reikšmingą dalį produkcijos realizuodavo Rusijos rinkoje.

Įvertinus ES ir dalies kitų šalių pieno produktų importo į Rusijos Federaciją sustabdymą, Lietuvos pieno perdirbimo įmonės sumažino žaliavinio pieno supirkimo kainas Lietuvos rinkoje. Priklausomai nuo minėtos situacijos trukmės ir kitų veiksnių, yra tikėtina šių kainų korekcija ir ateityje.

Sumažėjusios žaliavinio pieno supirkimo kainos ar tikėtina tolesnė jų korekcija ateityje, gali turėti neigiamos įtakos AB „Agrowill Group“ finansiniams rezultatams, tačiau Bendrovės veiklos tęstinumui grėsmės nekelia.

AB „Agrowill Group“ valdomos žemės ūkio bendrovės šiemet planuoja 72-74 tūkst. grūdinių ir kitų kultūrų derlių (tame tarpe – apie 3 tūkst. tonų Kryme). Informuojame, kad Europos Tarybos sprendimu 2014/386 ir Europos Tarybos reglamentu (ES) Nr. 692/2014 yra nustatyti draudimai importuoti Krymo ir Sevastopolio kilmės prekes į Europos Sąjungą.

Atsižvelgiant į tai, AB „Agrowill Group“ valdomos žemės ūkio bendrovės Kryme šių metų grūdinių kultūrų derlių realizuos kitose, t.y. ne Europos Sąjungos rinkose. ES rinkose grūdinių kultūrų supirkimo kainos aukštesnės apie 25-30 proc., nei Kryme. Toks derliaus Kryme realizavimas dėl skirtingų kainų lygių ES ir ne ES rinkose gali turėti nežymios neigiamos įtakos Bendrovės finansiniams rezultatams.

Grybų verslo pardavimo dalis į Rusijos rinką yra nereikšminga ir importas į Rusijos Federaciją draudimas  įtakos Bendrovės finansiniams rezultatams neturės.

 

         Vladas Bagavičius,
         Valdybos narys
         tel. +370 5 233 53 40