English Lithuanian
Paskelbta: 2014-06-11 11:49:00 CEST
Ignitis gamyba
Kita informacija

Nustatytas optimalus Elektrėnų komplekso veiklos scenarijus

Elektrėnai, Lietuva, 2014-06-11 11:49 CEST -- „Lietuvos energijos gamyba“, AB (toliau – Bendrovė) 2014 m. vasario mėnesį inicijavo „Elektrėnų komplekso perspektyvų“ projektą (toliau – Analizė). Remiantis Analizės rezultatais buvo nustatytas rekomenduojamas optimalus Elektrėnų komplekso, kurį sudaro senieji Lietuvos elektrinės blokai bei kombinuoto ciklo dujų turbinos blokas, veiklos scenarijus.

Analizė inicijuota atsižvelgiant į šiuo metu perdavimo sistemos operatoriaus LITGRID AB (toliau – Litgrid) užsakomas tretinio galios rezervo apimtis, siekiančias 270 MW/val., įvertinus Bendrovės valdomos Lietuvos elektrinės (toliau – LEL) trejų pastarųjų metų veikimo grafiką, kuomet LEL vienu metu niekada nedirbo daugiau nei trys blokai, ir siekiant optimizuoti Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (toliau – VIAP) finansavimui skiriamų lėšų poreikį. Atliekant Analizę, buvo įvertintos LEL galimybės dirbti rinkos sąlygomis ir labiausiai tikėtinas LEL sisteminių paslaugų poreikis, taip pat LEL gamybos pajėgumų techninė būklė ir jų palaikymui reikalingos investicijos, sąnaudos, VIAP lėšų poreikis ir jo įtaka VIAP tarifui.

Pagal nustatytą optimalų Elektrėnų komplekso veiklos scenarijų, 1962–1963 metais elektros gamybai pradėti naudoti LEL blokai B-1 ir B-2 (kiekvieno galia siekia po 150 MW) iš eksploatacijos turėtų būti išvesti pradėjus veikti šiuo metu Elektrėnuose statomai naujajai biokuro katilinei, o 1967–1968 metais pradėti naudoti LEL blokai B-5 ir B-6 (kiekvieno galia siekia po 300 MW) – pradėjus veikti jungtims su Švedija ir Lenkija. Scenarijuje numatomas LEL blokų B-1 ir B-2 išvedimo iš eksploatacijos terminas – 2015 metų pradžia, LEL blokų B-5 ir B-6 – 2016 metų pradžia. Tokiu būdu nuo 2016 metų elektros energijos gamybos pajėgumus Elektrėnų komplekse sudarytų modernus 455 MW galios kombinuoto ciklo dujų turbinos blokas bei LEL blokai B-7 ir B-8 (kiekvieno galia – po 300 MW), galintys gaminti elektros energiją naudojant tiek dujas, tiek mazutą. Bendra instaliuota elektrinės galia siektų 1055 MW.

Nustačius optimalų Elektrėnų komplekso veiklos scenarijų, buvo siekiama įvertinti, ar jo įgyvendinimas nesudarytų kliūčių perdavimo sistemos operatoriui rinkoje įsigyti pakankamas sisteminių paslaugų apimtis, kurios yra reikalingos patikimo bei saugaus Lietuvos elektros energetikos sistemos darbo užtikrinimui. Atsižvelgiant į tai, Bendrovė teiravosi Litgrid pozicijos ir yra gavusi atsakymą, kad Perdavimo sistemos operatorius neprieštarauja tokio scenarijaus įgyvendinimui. Taip pat pažymėtina, jog, remiantis Energetinio saugumo tyrimų centro atlikta 2012–2013 metų apžvalga „Lietuvos energetinis saugumas“, 1–6 LEL blokų išvedimas iš eksploatacijos neturės reikšmingos įtakos Lietuvos energetiniam saugumui. Jis turėtų ženkliai išaugti pradėjus eksploatuoti suskystintų gamtinių dujų terminalą bei elektros jungtis su Švedija bei Lenkija.

Atsižvelgdama į Analizės rezultatus, Perdavimo sistemos operatoriaus poziciją ir galimą minėto scenarijaus įgyvendinimo įtaką šalies energetiniam saugumui, Bendrovės valdyba suformavo darbo grupę ir pavedė jai parengti naują Elektrėnų komplekso veiklos modelį, pagal kurį energijos gamybos ir rezervo paslaugų teikimas būtų užtikrinamas be 1–6 LEL blokų. Darbo grupei parengus naują Elektrėnų komplekso veiklos modelį, Bendrovė planuoja priimti formalius sprendimus dėl optimalaus Elektrėnų komplekso veiklos scenarijaus įgyvendinimo ir LEL blokų B-1, B-2 išvedimo iš eksploatacijos nuo 2015 metų pradžios. Formalus sprendimas dėl LEL blokų B-5 ir B-6 išvedimo iš eksploatacijos bus priimtas 2015 metų viduryje, atsižvelgiant į tuo metu esančias rinkos sąlygas.

Planuojama, kad svarbią būsimos Elektrėnų komplekso veiklos dalį sudarys su numatomu LEL blokų B-1, B-2, B-5, B-6 išvedimu iš eksploatacijos susiję darbai, taip pat – kiti optimizavimo projektai, į kuriuos bus siekiama nukreipti šiuo metu prie šių blokų dirbančius darbuotojus.

         Valentas Neviera
         „Lietuvos energijos gamyba“, AB Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovas
         Tel. 8 619 62019
         El. paštas valentas.neviera@le.lt