English Finnish
Julkaistu: 2014-02-05 07:35:00 CET
Marimekko Oyj
Pörssitiedote

TIETOA MARIMEKON LAAJENTUMISESTA JA MUUTOKSISTA MYYMÄLÄVERKOSTOSSA VUONNA 2014

TAVOITTEENA AVATA 15 - 25 MARIMEKKO-MYYMÄLÄÄ JA -SHOP-IN-SHOPIA

Marimekko Oyj, Pörssitiedote 5.2.2014 klo 8.35

Marimekko elää voimakasta kansainvälistymisvaihetta. Vuonna 2014 laajentumisen pääpaino on jälleenmyyjäomisteisten Marimekko-myymälöiden ja -shop-in-shopien avauksilla. Tavoitteena on avata yhteensä 15 - 25 uutta Marimekko-myymälää ja -shop-in-shopia. Näistä 1 - 3 olisi yhtiön omia myymälöitä. Lisäksi yhtiö keskittyy viime vuosina avattujen omien myymälöiden toiminnan kehittämiseen ja kannattavuuden parantamiseen.

Aasian-Tyynenmeren alue

Aasian-Tyynenmeren alue on yhtiön toiseksi suurin markkina-alue, ja kuluvana vuonna Marimekko jatkaa asemansa vahvistamista tällä alueella. Talouden ja vähittäiskaupan kasvunäkymät Aasiassa ovat hyvät, ja yhtiö näkee alueella olevan kasvavaa kysyntää sen designille. Vuonna 2014 tavoitteena on avata ainakin kuusi uutta Marimekko-myymälää, joista kaksi Japanissa, kaksi Hongkongissa, yksi Manner-Kiinassa ja yksi Etelä-Koreassa. Marimekon omat myymälät Australiassa ovat menestyneet hyvin, ja yhtiö etsii parhaillaan liikepaikkaa toiselle myymälälle Melbournessa.

Viimeisten kahden vuoden aikana uusina markkinoina on avattu Kiina, Hongkong ja Taiwan. Manner-Kiinassa ja Hongkongissa tavoitteena on avata 15 Marimekko-myymälää vuoden 2016 loppuun mennessä. Avaukset etenevät suunnitelmien mukaisesti: neljä myymälää on jo avautunut ja kuluvana vuonna avataan kolme. Taiwanissa tavoitteena on avata yhteensä viisi myymälää ja shop-in-shopia vuoden 2018 loppuun mennessä. Ensimmäinen näistä avautui Taipeissa marraskuussa 2013.

Australian-myymälöitä lukuun ottamatta kaikki Marimekko-myymälät Aasian-Tyynenmeren alueella ovat jälleenmyyjäomisteisia. Tämä malli sitoo vähemmän Marimekon resursseja ja takaa vahvan paikallisen markkinatuntemuksen. Myymälät noudattavat samaa konseptia kuin Marimekon omat myymälät.

Pohjois-Amerikka

Pohjois-Amerikassa laajentumisen fokus kuluvana vuonna on shop-in-shop-yhteistyön kehittämisessä. Yhteistyö kanadalaisen sisustusliikeketjun EQ3:n kanssa etenee sovitusti. Tavoitteena on avata 10 Marimekko-shop-in-shopia vuoden 2014 loppuun mennessä. Näistä seitsemän on jo avattu Kanadassa ja yksi Yhdysvalloissa ja loput kaksi avautuvat tänä vuonna Vancouverissa ja Burlingtonissa. Yhteistyö johtavan meksikolaisen El Palacio de Hierro -tavarataloketjun kanssa jatkuu: maan pääkaupungissa Méxicossa avautuu syksyllä 2014 kaksi uutta shop-in-shopia, minkä jälkeen Meksikossa on kaikkiaan kuusi Marimekko-shopia.

Shop-in-shop-yhteistyö yhdysvaltalaisen Crate and Barrel -sisustusliikeketjun kanssa päättyy kesällä 2014. Taustalla ovat muutokset Crate and Barrelin strategisissa linjauksissa. Crate and Barrelin yksinoikeus Marimekon sisustustuotteiden vähittäismyyntiin Yhdysvalloissa ja Kanadassa tavaratalo- ja sisustusliikekategoriassa purettiin vuonna 2012, jonka jälkeen Marimekko on voinut solmia yhteistyösopimuksia muiden tasokkaiden tavaratalojen kanssa. Shop-in-shop-yhteistyön päättymisen taloudellinen merkitys Marimekolle on vähäinen. Crate and Barrel jatkaa Marimekko-tuotteiden jälleenmyyntiä.

Yhdysvalloissa talousennusteet ovat paremmat kuin Euroopassa, mutta sen vähittäiskauppamarkkina on yksi kilpailluimmista koko maailmassa. Marimekolla on Yhdysvalloissa kuusi osittain vielä lanseerausvaiheessa olevaa omaa myymälää, joilla on keskeinen rooli paitsi jakelukanavana myös brändin rakentajana. Myymälöiden toiminnan kehittämiseen panostettiin vuonna 2013 ja tätä työtä jatketaan myös kuluvana vuonna. Osassa myymälöitä kannattavuuden parantaminen on osoittautunut arvioitua haastavammaksi ja myynti on jäänyt odotettua heikommaksi. Yhtiö neuvottelee parhaillaan Beverly Hillsin myymälän vuokrasopimuksen päättämisestä ja selvittää myymälän mahdollista muuttoa uudelle liikepaikalle.

Pohjois-Eurooppa

Koko Euroopan talouskehityksen näkymät ovat vaatimattomat, ja kasvu alueella on hidasta. Suomessa vähittäiskaupan markkinatilanne on tällä hetkellä erittäin heikko. Yhtiö keskittyy tänä vuonna Pohjois-Euroopassa omien myymälöiden toiminnan, verkkokaupan sekä tavarataloyhteistyön kehittämiseen. Avauksia on suunnitelmissa neljä, joista kolme shop-in-shopeja.

MARIMEKKO OYJ
Konserniviestintä

Piia Kumpulainen
Puh. 09 758 7293

piia.kumpulainen@marimekko.fi

JAKELU:
NASDAQ OMX Helsinki Oy
Keskeiset tiedotusvälineet

Marimekko on suomalainen tekstiili- ja vaatetusalan designyritys, joka tunnetaan ennen kaikkea omaleimaisista kuvioista ja väreistä. Yhtiö suunnittelee ja valmistaa korkealuokkaisia kodintavaroita sisustustekstiileistä astioihin sekä vaatteita, laukkuja ja muita asusteita. Kun Marimekko vuonna 1951 perustettiin, sen ennennäkemättömät painokankaat antoivat sille vahvan ja ainutlaatuisen identiteetin. Tuotteita myydään noin 40 maassa. Vuonna 2013 Marimekko-tuotteiden brändimyynti oli noin 191 miljoonaa euroa ja yhtiön liikevaihto 94 miljoonaa euroa. Vuoden lopussa Marimekko-myymälöitä oli 133. Keskeisiä markkinoita ovat Pohjois-Amerikka, Pohjois-Eurooppa ja Aasian-Tyynenmeren alue. Konsernin palveluksessa on noin 500 henkeä. Yhtiön osake noteerataan NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä. www.marimekko.fi