English Latvian
Publicēts: 2014-01-02 10:00:00 CET
Nasdaq Riga
Relīze

Eiro - vienota valūta NASDAQ OMX Baltijas tirgū

Tallina/Rīga/Viļņa, Baltijas tirgus, 2014. gada 2.janvāris – The NASDAQ OMX Group, Inc. (NASDAQ:NDAQ) informē, ka eiro ir kļuvis par vienoto tirdzniecības un norēķinu valūtu NASDAQ OMX Baltijas tirgū kotētajām akcijām. NASDAQ OMX Riga un Latvijas Centrālais depozitārijs ir sekmīgi veicis pāreju uz eiro valūtu tirdzniecībai un norēķiniem sākot ar 1.janvāri, Latvijai kļūstot par 18. eirozonas dalībvalsti.

„Līdz ar Latvijas pievienošanos eirozonai, ir sasniegts būtisks ilgtermiņa mērķis – ieviesta vienota tirdzniecības un norēķinu valūta NASDAQ OMX Baltijas tirgū,” saka Arminta Saladžienė, NASDAQ OMX Baltijas tirgus vadītāja.” Tas ir vēl viens nozīmīgs solis Baltijas tirgus attīstībā un integrācijā, tādējādi padarot reģionu pieejamāku un pievilcīgāku vietējiem un starptautiskajiem investoriem.”

Vienota valūta padara Baltijas tirgus piedāvājumu atvērtāku investīcijām, pieejamāku un ērtāku tirgus dalībniekiem un investoriem, papildinot jau līdz šim sniegtos pakalpojumus: kopīgu tirdzniecības sistēmu INET un GENIUM INET, harmonizētu tirgus modeli un tirdzniecības noteikumus Baltijas biedra statusu, kā arī saites norēķinu veikšanai starp Baltijas valstu vērtspapīru depozitārijiem.

„Ir prognozējams, ka pāreja uz eiro Latvijā radīs pozitīvu ietekmi uz tautsaimniecību un mūsu kapitāla tirgiem,” saka Daiga Auziņa-Melalksne, NASDAQ OMX Baltijas tirgus Biržas pakalpojumu vadītāja. „Eiro valūta, kas ir vispāratzīta valūta globālajos finanšu tirgos, samazinās pārrobežu investīciju izmaksas, un sagaidāms, ka tas uzlabos Baltijas tirgus efektivitāti, palielinās investīciju ieplūdi reģionā, tādējādi sniedzot labumu visiem tirgus dalībniekiem.”

Igaunijas vērtspapīru tirdzniecība notiek eiro valūtā jau no 2002.gada, savukārt norēķini tiek veikti eiro valūtā kopš 2011.gada, kad Igaunija pievienojās eirozonai. Eiro valūtu Lietuvas kotētajām akcijām tirdzniecībai un norēķiniem ieviesa 2010.gadā. Lietuva plāno pievienoties eirozonai 2015.gadā.

Papildu informācija par aktuālajām izmaiņām eiro ieviešanas kontekstā NASDAQ OMX Riga un Latvijas Centrālajā depozitārijā pieejama mājas lapā: http://www.nasdaqomxbaltic.com/lv/news/eiro-ieviesana/

Par NASDAQ OMX

NASDAQ OMX (NASDAQ: NDAQ) ir pasaulē vadošā biržu kompānija. Tās pakalpojumi - tirdzniecības iespējas investoriem, kotēšanās iespējas uzņēmumiem un biržu tehnoloģijas – tiek sniegti sešos kontinentos. Ar daudzpusīgiem risinājumiem NASDAQ OMX dod iespēju klientiem plānot, optimizēt un īstenot viņu biznesa vīziju ar pārliecību, izmantojot pārbaudītas tehnoloģijas, kas nodrošina caurspīdīgumu un ieskatu mūsdienu globālo kapitāla tirgu virzībai. Kā pirmās elektroniskās biržas izveidotāja pasaulē , NASDAQ OMX izstrādātās biržu tehnoloģijas nodrošina pakalpojumus vairāk nekā 80 biržās 50 valstīs un aptuveni 1 no 10 pasaules vērtspapīru darījumiem. NASDAQ OMX grupas biržās kotējas vairāk nekā 3 300 kompānijas, kuru kopējā tirgus kapitalizācija pārsniedz 7 triljonus ASV dolāru , ar vairāk nekā 10 000 korporatīvajiem klientiem. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet www.nasdaqomx.com

Brīdinājums par paziņojumiem, kas vērsti uz nākotni

Informācija, kas šeit tiek sniegta, satur uz nākotni vērstus paziņojumus, kas ietver virkni risku un neskaidrību. NASDAQ OMX brīdina, ka jebkura uz nākotni vērsta informācija negarantē, ka nākotnē šādi rādītāji tiks sasniegti, un faktiskos rezultātus var ietekmēt no NASDAQ OMX neatkarīgi apstākļi. NASDAQ OMX neuzņemas nekādu pienākumu publiski atjaunināt jebkuru uz nākotni vērstu paziņojumu.


Mediju kontakti:
Dace Bulte
+371 67 212 431
dace.bulte@nasdaqomx.com