English Estonian
Avaldatud: 2013-04-09 15:01:00 CEST
Merko Ehitus
Börsiteade

AS Merko Ehitus pikaajalised finantseesmärgid kuni aastani 2018

Tallinn, Eesti, 2013-04-09 15:01 CEST --

08. aprillil 2013 toimunud koosolekul vaatasid AS Merko Ehitus juhatus ja nõukogu üle ettevõtte strateegilised arengusuunad ja kinnitasid pikaajalised finantseesmärgid kuni aastani 2018.

Nõukogu tõdes, et 2010. aastal seatud finantseesmärgid väljastpoolt Eestit teenitavate tulude osakaalu ja omakapitali tootluse osas on viimasel 3 aastal jäänud saavutamata.

Arvestades Balti riikide ehitus- ja kinnisvaraturu lähiaastate nõrka kasvuväljavaadet, üldist madalat intressikeskkonda ning samuti ettevõtte kõrget omakapitali baasi, on strateegia ja finantseesmärgid suunatud investeeritud kapitali tootluse parandamisele ja bilansi struktuuri efektiivsemaks muutmisele. Eesmärgiks on sealhulgas:

  • järk-järgult vähendada kinnistute osakaalu ettevõtte varades,
  • tõsta dividendimäära senise keskmiselt 20% tasemega võrreldes, mille eelduseks on piisavad rahalised vahendid põhitegevuse finantseerimiseks ja investeeringuteks,
  • leida täiendavaid tuluallikaid ehituse ja kinnisvaraarenduse kõrval, et tasakaalustada majandustsükli negatiivseid mõjusid ning vähendada sõltuvust riigihangetest, samuti otsida võimalusi strateegiliste osaluste omandamiseks ettevõtetes, mis tugevdavad ASi Merko Ehitus kasvuperspektiive.

Lähtutud on järgmistest väliskeskkonna eeldustest:

  • Ehitusturu märkimisväärset kasvu Balti riikides lähema 2 aasta jooksul ei toimu.
  • Riigihangete kõrge osakaal ehitustellimustes säilib, kuid nende maht alates 2013. aasta teisest poolaastast ajutiselt väheneb seoses käesoleva Euroopa Liidu (EL) rahastamisperioodi lõppemisega. Majandusse suunatavad rahalised vahendid tervikuna jäävad uuel EL rahastamisperioodil (2014-2020) varasemale tasemele, ent nende struktuur muutub. Eratellijate aktiivsus suuremate objektide arendamisel ja käivitamisel taastub aeglaselt.
  • Ehitussektoris ületab teenusepakkujate hulk nõudlust ja säilivad põhivahendite ülevõimsused. Tihenev konkurents ehitusturul survestab ehitusettevõtete kasumimarginaale.
  • Jätkub mõõdukas tehinguaktiivsuse kasv ja hinnatõus Balti riikide korteriturul, eelkõige pealinnades.

AS Merko Ehitus pikaajalised finantseesmärgid hõlmavad perioodi kuni aastani 2018 ja need vaadatakse üle iga-aastaselt lähtudes turusituatsioonist, ettevõtte finantsseisundist ja strateegiast:

  • perioodi keskmine omakapitali tootlus minimaalselt 10%
  • dividendimäär: 50-70% aastakasumist
  • omakapitali osatähtsus varade mahust: vähemalt 40%


Andres Trink
AS Merko Ehitus juhatuse esimees
+372 650 1250
andres.trink@merko.ee