English Estonian
Avaldatud: 2012-06-28 08:51:28 CEST
Tallinna Vesi
Börsiteade

Majandus-ja kommunikatsiooniminister ei aita AS-i Tallinna Vesi aktsionäre ega toeta AS-i Tallinna Vesi erastamislepingut Konkurentsiameti tegevuse eest

25.juunil 2012.a. sai AS Tallinna Vesi  Majandus-ja kommunikatsiooniministrilt AS-i Tallinna Vesi aktsionäride 30.mail 2012.a. saadetud kirjale vastuse. Oma kirjas teatas minister, et tal ei ole võimalik AS-i Tallinna Vesi aktsionäre ega erastamist toetada järgnevatel peamistel põhjustel (kirja täisversioon on lisatud käesolevale teadaandele):

  1. “Erastamise eelselt ja ajal kehtinud ühisveevärgi ja –kanalisatsiooni seaduse (edaspidi ka ÜVVKS) §-s 14 sätestatud veeteenuse hinna kujunemise alused ja täna kehtivas ÜVVKS-is sätes­ta­tud vee­teenuse hinna kujunemise alused on põhiolemuselt püsinud muutumatuna alates seaduse jõustu­­misest 1999. aastal, seda muuhulgas ka veeteenuse hinnale lisatava põhjenda­tud tulu­kuse kompo­nendi osas. Sellest, et põhjendatud tulukust arvutatakse vee-ettevõtja poolt investeeritud kapitalilt, pidi lähtuma ka erastamise ajal kehtinud ÜVVKS-i vastava sätte sisusta­misel ning seeläbi ka veeteenuse hinna kehtestamisel.“
  2. Tallinna linn ja AS Tallinna Vesi sõlmisid 12.01.2001 teenuslepingu, millega pooled leppisid muu hulgas kokku veeteenuse hindade kujundamise alustes. Nagu eelpool kirjeldatust nähtub, ei saanud teenuslepingu sõlmimine toimuda õigusliku vaakumi olukorras, vaid veeteenuse hinna kujundamiseks oli seadusandja ÜVVKS-iga kehtestanud ühemõttelised piirangud, mis nagu ees­pool toonitatud, kehtisid ka teenuslepingu sõlmimise ajal ning olid mis iganes kokkulepete suh­tes ülimuslikud. “

Täieliku läbipaistvuse huvides ja tagamaks aktsionäridele juurdepääsu asjakohasele tõendusmaterjalile, soovib AS Tallinna Vesi teha järgmised tähelepanekud:

  1. Seoses ministri esimese seisukohaga:
  • ÜVVKS-is oli erastamise ajal ja kuni 1.novembini 2010.a. kehtinud redaktsioonides sätestatud, et tegutseda tuleb „põhjendatud tulukusega”
  • Alates 1.novembrist 2010.a. sõnastus muutus: tegutseda, et „oleks tagatud põhjendatud tulukus vee-ettevõtja poolt investeeritud kapitalilt”. Siinkohal tuleb täheldada, et eelmainitud sõnastuse muudatusettepaneku tegi just nimelt Konkurentsiamet (vt manust).
  • Konkurentsiamet on ise möönnud, et nad avalikustasid oma mitte-ametliku juhendi mis tahes majandussektori põhjendatud tulukuse arvutamiseks alles 2010.a. jaanuaris, perioodis pärast seda, kui amet avaldas oma esimese kriitilise aruande AS-i Tallinna Vesi aadressil 2009.a. novembris (vt manust).
  1. Seoses ministri teise seisukohaga :

Oma 26.juuni börsiteates tõi AS Tallinna Vesi selgelt välja kõik Eesti Vabariigi Valitsuse (s.h. Konkurentsiameti) ja Tallinna linna tähtsaimad otsused, kusjuures nii valitsus kui linn on saanud AS-i Tallinna Vesi erastamisest märkimisväärset kasu (vt linki). Erastamine on Tallinna linna ja Eesti Vabariigi valitsuse tegevuse otsene tulem ning erastamise peamine tingimus - lepingu kestus - oli Vabariigi Valitsuse poolt Konkurentsiameti kirjalikul nõusolekul investoritele ette ära määratletud.  AS Tallinna Vesi on üksnes järginud rahvusvahelise erastamislepingus ja seaduses Eesti ametivõimude poolt sätestatud tingimusi.

Veelgi enam, 12.jaanuaril 2001.a. allkirjastatud Teenusleping pelgalt vormistas  ametlikult 2000.a. suvel alguse saanud erastamisprotsessi tulemuse. Tallinna linn ja AS Tallinna Vesi ei leppinud erastamistingimustes kokku 12.jaanuaril 2001.a. Seda kinnitab ka asjaolu, et pakkujatele juulis 2000.a väljastatud erastamise rahvusvahelises Infomemorandumis sisalduvad teenustasemed ja tariifimehhanism on täpselt samad kui Teenuslepingus erastamise ajal vormistatud teenustasemed ja tariifimehhanism.

Kui kehtiv sõnastus oleks eksisteerinud või olnud seaduses sätestatud aastal 2000, siis ei oleks erastamist toimunud.

Ka on AS Tallinna Vesi täheldanud ministri kirjas ühte vasturääkivust. Kirja 2.lehekülje teises paragrahvis ütleb minister: ”Seadus ei näe ette, et Konkurentsiamet saaks vee­teenuse hinna­taotluse kooskõlastamisel lähtuda millestki muust kui seadusandja poolt kehtes­tatud nõuetest või kolmandate isikute omavahelistest kokkulepetest.” Selgituse saamiseks peab AS Tallinna Vesi kirjalikult pöörduma ministri poole, kes vastab päringule 30 päeva jooksul.

         Mariliis Mia Topp
         Kommunikatsioonijuht
         AS Tallinna Vesi
         62 62 275
         mariliis.topp@tvesi.ee


2011-11-17 CA s response_EST.pdf
kiri digitaalne_Template_12-00457_080.doc
Majanduskomisjon_istungi_protokoll_19_2010.odt