English Estonian
Avaldatud: 2012-02-29 13:32:42 CET
Baltika
Kvartaliaruanne

Baltika auditeerimata majandustulemused, neljas kvartal ja 2011

Üldiselt vastas Baltika neljanda kvartali tulemus juhtkonna ootusele – nii müük kui jaemüügi efektiivsus kasvasid ja 2011. aastal tehtud pingutused kulude kokkuhoiu nimel andsid tulemusi. Tugeva neljanda kvartali toel saavutas Grupp aasta lõpuks opereerimiskulude ja tulude tasakaalu ning stabiilse finantspositsiooni. Lisaks on Baltika kohandanud oma ärimudelit paindlikumaks ja kuluefektiivsemaks.

Baltika neljanda kvartali müük kasvas 401 tuhat eurot ehk 3% ning müügiefektiivsuse kasv oli 10%. Stabiilset kasvu näitasid Balti turud ning rahule saab jääda ka Venemaa müügiga. Müüki toetasid tugevad kollektsioonid, sealhulgas Montoni ja Ivo Nikkolo peokollektsioonid, lisaks kandus sügiskollektsiooni müük kolmanda kvartali soojadest ilmadest tingituna osaliselt aasta viimasesse kvartalisse.
Jaevõrgu optimeerimine ning protsesside parendamine jätkasid tulemuste andmist ka 2011. aasta neljandas kvartalis: võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenesid turustuskulud 613 tuhande euro ehk 8% võrra ning üldhalduskulud 11% võrra.

Eelpool toodud positiivsete tegurite tulemusena oli ettevõtte regulaarse äritegevuse tulem 930 tuhat eurot (enne muud äritulu ja -kulu) võrreldes 60 tuhande euroga 2010. aasta neljandas kvartalis. See on parim kvartaalne ärikasum enne muid äritulusid ja kulusid alates 2008. aasta kolmandast kvartalist ning neljandate kvartalite võrdluses on tegemist tugevaima tulemusega alates 2006. aastast.

Vaatamata neljandas kvartalis saavutatud regulaarse äritegevuse (enne muud äritulu ja -kulu) kasumile tingisid ühekordsed mitterahalised kulud neljanda kvartali lõpptulemuseks märkimisväärse kahjumi. Aasta lõpetamise protseduuridest ja ettevõtte poolt võetud konservatiivsest lähenemisest tingituna lõppes neljas kvartal puhaskahjumiga 1880 tuhat eurot, ent kuna ühekordsed kanded olid mitterahalised, ei muutu sellest tingituna ettevõtte finantsplaanid. Grupi rahaline seis ja netovõla positsioon paranes aasta viimases kvartalis märgatavalt.
Peamised ühekordsed mitterahalised kanded muudes ärikuludes neljandas kvartalis on 1 176 tuhat eurot varude omahinna põhimõtte muutuse mõju eelmistest perioodidest, 645 tuhat eurot nõuete allahindlus, 150 tuhat eurot põhivara mahakandmine, 500 tuhat eurot kinnisvarainvesteeringu õiglase väärtuse muutus.

Grupi jaesüsteemi suuremahuline restruktureerimine on jõudnud lõpule, samas opereerimis- ja finantstulemuste parandamine jätkub ka 2012. aastal. Baltika juhatuse eesmärk 2012. aastaks on 5% müügitulu kasv, müügiefektiivsuse kasv 10% ning positiivne EBITDA ligikaudu 3 miljonit eurot. Antud eesmärgid on kooskõlas ettevõtte nõukogu poolt 15. veebruaril 2012 kinnitatud eelarvega, mis ei sisalda võimalikke kinnisvaraärist väljumisest tulenevaid mõjusid. Ettevõtte 2012. aasta tegevusplaanid hõlmavad võimalikku väljumist kinnisvaraärist, multichanneling strateegia, sealhulgas e-poe arendamist, kahe suurima brändi Montoni ja Mosaici uue poekontseptsiooni järk-järgulist implementeerimist ning multibrand kaupluste strateegia arendamist, sealhulgas kontsessioonidega alustamist.

2012. aastal plaanib AS Baltika väljuda kinnisvaraärist, müües büroohooned ja maa Tallinnas aadressiga Veerenni 24. Ettevõte on lõpetanud 2007. aastal alustatud arendusprotsessi, kus endisest tootmishoonest on välja kujundatud terviklik Baltika Kvartal. Kvartal on tänaseks rentnikega täidetud, kusjuures AS Baltika kasutab oma peakontoriks ja Moetänava kaupluseks ca 37% üüripinnast ning plaanib jätkata täna kasutatava pinna rentimist ka peale võimalikku müügitehingut. Kinnistu müügiga soovib ettevõte keskenduda edaspidi oma põhitegevusele, rõivakaubandusele. AS Baltika on valinud kinnisvaratehingu nõustajaks Catella Corporate Finance’i. Müügist saadava summa abil vähendab ettevõte oma laenukohustust ja suurendab investeerimisvõimekust.

Maigi Pärnik

Juhatuse liige
maigi.parnik@baltikagroup.com


Baltika_Vahearuanne 4Q 2011.pdf