Swedish
Publicerad: 2011-11-28 08:00:00 CET
Invuo Technologies AB
Pressmeddelande

Seamless släpper kontokortsdödare

- Först i världen att lansera betalningslösning via mobilen som ersätter dyr hantering av kontokort för butiken

Stockholm, 2011-11-28 08:00 CET -- Seamless – handlat på First North – lanserar en ny betalningslösning för detalj- och onlinehandeln. Den innebär att kunder med så kallade smartphones kan ersätta betalning med bankkort. Genom att använda en QR-kod vid kassan som skannas med mobiltelefon kan kunden godkänna att betalningen dras från bankkontot. Seamless lösning – som patentsökts med totalt 41 olika patentkriterier – gör det därmed möjligt för detaljhandeln att slippa de kostsamma avgifterna till kortföretagen.

Lösningen innebär i korthet att varje kassaterminal har en kassaintegration och en unik kod som via Seamless transaktionsplattform gör det möjligt att skicka köpesumman direkt till kundens mobiltelefon för godkännande. Därefter dras den godkända summan direkt från kundens bankkonto.

– Det intressanta är att vi rundar kortföretagen helt och därmed kan handeln slippa kortföretagens höga avgifter. Vi utnyttjar existerande hårdvaruteknik. Det gör att införandet av systemet till nya detaljhandelskedjor kan ske mycket snabbt och utan dyra investeringskostnader för handlaren, säger Peter Fredell, VD Seamless.

I dag betalar detalj- och dagligvaruhandeln mycket höga avgifter till kortföretagen för att få använda deras tjänster och är dessutom tvungna att investera i nya terminaler så snart en ny standard införs. I Sverige betalar handlarna mellan 10 och 15 miljarder kronor årligen i kortavgifter, i USA är handelns årliga kostnad för kortavgifter 49 miljarder dollar. Seamless erbjuder handlare som ansluter sig att halvera den kostnad man betalar idag.

– Om vi leker med tanken att samtliga svenska handlare skulle välja vår lösning skulle det kunna innebära en besparing i storleksordningen 5-7 miljarder. Det visar vilken enorm potential som finns, säger Peter Fredell och fortsätter:

– Tekniken kan verka enkel då allt handlaren gör är att klistra upp en QR-kod vid varje kassa. Men det är ett mycket avancerat och beprövat system bakom som gör det möjligt. Vi hanterar redan i dag globalt årligen över 2,4 miljarder transaktioner i 26 länder med vår plattform. Det är ytterst få aktörer i världen som klarar det och vi gör det med en driftsäkerhet som anses vara bäst i världen. Dessutom gör vår närvaro i dessa länder att vi snabbt kan rulla ut vår nya lösning utan några större tekniska hinder.

Så fungerar det

Konsumenten skannar en enkel QR-kod på kassaterminalen som är kopplad till Seamless transaktionsplattform. QR-koden som skannas identifierar kassan som kunden står vid och Seamless plattform svarar därefter kunden med en lista på inslagna saker samt belopp som skall betalas och konsumenten kan då betala direkt via mobilen. Transaktionen tar ungefär hälften av den tid som det tar att betala med kort.

Seamless sökte den 12 oktober patent för lösningen i EU och USA.

För grafik som beskriver lösningen, vänligen kontakta Helene Ruda, helene.ruda@partnerpr.se

Om Seamless

Seamless är specialiserat på lösningar för betalsystem för mobiltelefoner såsom överföring av pengar mellan mobiler (Mobile Money) och kontantkortsladdning. Seamless transaktionssystem ERS 360° hanterar årligen över 2,4 miljarder transaktioner världen över. Seamless har system för elektronisk kontantkortsladdning och M-handel hos mer än 40 operatörer i 26 länder på tre kontinenter. Seamless startades 2001 och handlas på Nasdaq OMX First North. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm och kontor i Mumbai, Indien.

Certified Advisor: Evli Bank Plc Stockholm, telefon 08 407 80 00

         För ytterligare information, vänligen kontakta:
         
         Peter Fredell, VD Seamless, tel 08-564 878 00, epost peter.fredell@seamless.se


seamless-seqr-20111128.pdf